Inför modul 1
Om omega-3
Omega-3 är en grupp fleromättade fettsyror som är nödvändiga för vår hälsa. Eftersom kroppen inte kan producera dem själv i tillräcklig mängd, behöver vi få i oss omega-3 via kosten eller kosttillskott. De tre huvudsakliga formerna är EPA (eikosapentaensyra), DHA (dokosahexaensyra) och ALA (alfalinolensyra). EPA och DHA finns främst i fet fisk som lax, makrill, sardiner och ansjovis, medan ALA återfinns i vegetabiliska källor som chiafrön och linfrön.
Omega-3 och hälsan
Fleromättade fettsyror som omega-3 och omega-6 har visat sig ha positiva hälsoeffekter, bland annat genom att bidra till hjärt- och kärlhälsa. Vi får generellt i oss tillräckligt med omega-6 via maten, men intaget av omega-3 är ofta lågt. Att öka andelen fleromättade fetter i kosten kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.
EPA och DHA är de omega-3-fettsyror som tydligast kopplats till hälsofördelar. EPA bidrar till att hjärtat fungerar normalt, till att blodtrycket hålls på en hälsosam nivå och till normala nivåer av blodfetter. DHA spelar en avgörande roll för hjärnans och ögonens utveckling hos foster och spädbarn, och bidrar även till bibehållen normal hjärnfunktion och syn hos vuxna.
Hur mycket Omega-3 behöver man?
För att uppnå dessa effekter rekommenderas ett dagligt intag av minst 250 mg EPA och DHA. Detta motsvarar ungefär 100–200 gram fet fisk per vecka. Eftersom många inte når upp till detta genom maten, kan kosttillskott vara ett bra alternativ. Enligt EFSA anses intag upp till 5000 mg per dag vara säkert. Däremot bör personer med fisk- eller skaldjursallergi, samt de som medicinerar, alltid rådgöra med läkare innan de börjar med tillskott.
Omega-3 från växtkällor, som ALA, är ett veganskt alternativ, men eftersom kroppen har svårt att omvandla ALA till EPA och DHA är det marina omega-3 ofta att föredra för hälsoeffekter. Ett kvalitativt tillskott bör innehålla antioxidanter eller andra stabilisatorer för att förhindra att fettsyrorna härsknar.