Omega-3, -6 och -9: Essentiella fettsyror

Omega-3 och omega-6: Vad du behöver veta

Omega-3 och omega-6 är två typer av fettsyror som är livsnödvändiga för kroppen, så kallat essentiella. Det betyder att vi inte kan tillverka dem själva, utan måste få i oss dem via maten. Både omega-3 och omega-6 spelar viktiga roller i kroppen och hjälper den med allt från celluppbyggnad till reglering av blodtryck och ett stabilt immunförsvar.

Fettsyrorna i omega-3 och omega-6

Omega-3-familjen omfattar flera viktiga fettsyror:

  • Alfa-linolensyra (ALA) – som finns i vegetabiliska livsmedel, till exempel rapsolja och valnötter.
  • Eikosapentaensyra (EPA) – finns i fet fisk och vissa alger.
  • Dokosahexaensyra (DHA) – som också återfinns i fet fisk och vissa alger.

Omega-6-familjen består huvudsakligen av:

  • Linolsyra (LA) – finns i vegetabiliska oljor som majs-, solros-, soja- och sesamolja samt i rapsolja.
  • Arakidonsyra (AA) – en långkedjig fettsyra som kroppen kan bilda från linolsyra och som finns i animaliska produkter.
  • Gamma-linolensyra (GLA) – finns bland annat i nattljusolja

Omega-3 och omega-6: Vad du behöver veta

Omega-3 och omega-6 är två typer av fettsyror som är livsnödvändiga för kroppen, så kallat essentiella. Det betyder att vi inte kan tillverka dem själva, utan måste få i oss dem via maten. Både omega-3 och omega-6 spelar viktiga roller i kroppen och hjälper den med allt från celluppbyggnad till reglering av blodtryck och ett stabilt immunförsvar.

Fettsyrorna i omega-3 och omega-6

Omega-3-familjen omfattar flera viktiga fettsyror:

  • Alfa-linolensyra (ALA) – som finns i vegetabiliska livsmedel, till exempel rapsolja och valnötter.
  • Eikosapentaensyra (EPA) – finns i fet fisk och vissa alger.
  • Dokosahexaensyra (DHA) – som också återfinns i fet fisk och vissa alger.

Omega-6-familjen består huvudsakligen av:

  • Linolsyra (LA) – finns i vegetabiliska oljor som majs-, solros-, soja- och sesamolja samt i rapsolja.
  • Arakidonsyra (AA) – en långkedjig fettsyra som kroppen kan bilda från linolsyra och som finns i animaliska produkter.
  • Gamma-linolensyra (GLA) – finns bland annat i nattljusolja

Vilken fisk använder Eskio-3?

Fisken som används i Eskio-3 är makrill, ansjovis och sardiner. Vår fiskolja har högt näringsinnehåll av de viktiga omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. Sammansättningen av omega-3 i våra PURE-produkter är väsentligen densamma som i färsk fisk såsom makrill och sardin. Det ger dig hälsofördelar som om du konsumerar färsk, fet fisk - men på ett lättillgängligt sätt!

Vilken fisk använder Eskio-3?

Fisken som används i Eskio-3 är makrill, ansjovis och sardiner. Vår fiskolja har högt näringsinnehåll av de viktiga omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. Sammansättningen av omega-3 i våra PURE-produkter är väsentligen densamma som i färsk fisk såsom makrill och sardin. Det ger dig hälsofördelar som om du konsumerar färsk, fet fisk - men på ett lättillgängligt sätt!

Detta gör omega-3 och omega-6 i kroppen

Båda fettsyrorna har viktiga funktioner i kroppen. De behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler, reglera blodtryck, de bidrar till normal njurfunktion och spelar roll i immunförsvaret. Omega-3 minskar blodets levringsförmåga, enligt Livsmedelsverket. För foster och små barn är de extra viktiga för att de ska växa och utvecklas som förväntat.

Livsmedel som innehåller omega-3 och omega-6

Omega-3, som innehåller EPA och DHA, finns främst i fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner. Det finns även i vissa alger, valnötter, rapsolja och då även matfetter gjorda på rapsolja. Omega-6 finns i vegetabiliska oljor som raps-, majs-, solros-, soja-, nattljus- och sesamolja samt i sesamfrön.

Detta gör omega-3 och omega-6 i kroppen

Båda fettsyrorna har viktiga funktioner i kroppen. De behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler, reglera blodtryck, de bidrar till normal njurfunktion och spelar roll i immunförsvaret. Omega-3 minskar blodets levringsförmåga, enligt Livsmedelsverket. För foster och små barn är de extra viktiga för att de ska växa och utvecklas som förväntat.

Livsmedel som innehåller omega-3 och omega-6

Omega-3, som innehåller EPA och DHA, finns främst i fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner. Det finns även i vissa alger, valnötter, rapsolja och då även matfetter gjorda på rapsolja. Omega-6 finns i vegetabiliska oljor som raps-, majs-, solros-, soja-, nattljus- och sesamolja samt i sesamfrön.

A thin illustration image of waves symbolizing the ocean

Visste du att...

  • Tre dagliga kapslar av Eskio-3 PURE ger dig mer EPA och DHA än ett hekto inlagd sill.
  • Ett dagligt intag av Eskio-3 PURE (tre kapslar) ger dig minst lika mycket EPA och DHA som om du hade ätit 300 gram kokt lax eller 700 gram inlagd senapssill i veckan.

Visste du att...

  • Tre dagliga kapslar av Eskio-3 PURE ger dig mer EPA och DHA än ett hekto inlagd sill.
  • Ett dagligt intag av Eskio-3 PURE (tre kapslar) ger dig minst lika mycket EPA och DHA som om du hade ätit 300 gram kokt lax eller 700 gram inlagd senapssill i veckan.

Hur mycket omega-3 och omega-6 behöver man per dag?

Enligt Livsmedelsverket bör 5–10 procent av energiintaget komma från fleromättade fetter, varav ungefär 1 procentenhet från omega-3. Vilket kanske inte säger särskilt mycket om man inte räknar exakt vad man stoppar i sig, men det motsvarar 2,5 till 3 gram omega-3 per dag, vilket man får i sig genom en portion lax eller två matskedar rapsolja. För omega-6 anger Livsmedelsverket ingen tydlig rekommendation i procentenheter eller gram per dag.

Omega-3 och omega-6 finns ofta i samma livsmedel och samverkar ibland. Däremot är det ofta så att omega-3 dämpar vissa funktioner som omega-6 stimulerar, exempelvis vid blodets levringsförmåga och immunreaktioner. De finns ofta i samma livsmedel, men eftersom kosten oftare innehåller mer omega-6, är det viktigt att särskilt se till att få i sig tillräckligt med omega-3.

Fleromättade fettsyror – en djupare förklaring

Fleromättade fettsyror är fettsyror som innehåller mer än en dubbelbindning i sina molekylkedjor. Denna kemiska struktur gör dem mer rörliga och bidrar till att de fungerar annorlunda i kroppen jämfört med mättade och enkelomättade fettsyror. Både omega-3 och omega-6 tillhör denna kategori och är avgörande för vår hälsa.

Hur mycket omega-3 och omega-6 behöver man per dag?

Enligt Livsmedelsverket bör 5–10 procent av energiintaget komma från fleromättade fetter, varav ungefär 1 procentenhet från omega-3. Vilket kanske inte säger särskilt mycket om man inte räknar exakt vad man stoppar i sig, men det motsvarar 2,5 till 3 gram omega-3 per dag, vilket man får i sig genom en portion lax eller två matskedar rapsolja. För omega-6 anger Livsmedelsverket ingen tydlig rekommendation i procentenheter eller gram per dag.

Omega-3 och omega-6 finns ofta i samma livsmedel och samverkar ibland. Däremot är det ofta så att omega-3 dämpar vissa funktioner som omega-6 stimulerar, exempelvis vid blodets levringsförmåga och immunreaktioner. De finns ofta i samma livsmedel, men eftersom kosten oftare innehåller mer omega-6, är det viktigt att särskilt se till att få i sig tillräckligt med omega-3.

Fleromättade fettsyror – en djupare förklaring

Fleromättade fettsyror är fettsyror som innehåller mer än en dubbelbindning i sina molekylkedjor. Denna kemiska struktur gör dem mer rörliga och bidrar till att de fungerar annorlunda i kroppen jämfört med mättade och enkelomättade fettsyror. Både omega-3 och omega-6 tillhör denna kategori och är avgörande för vår hälsa.

Kosttillskott/Livsmedel Linolensyra, omega-3 fettsyror (mg) EPA (mg) DHA (mg)
Eskio-3 PURE, 3 kapslar (daglig dos) 1050 480 300
Eskio-3 Kids flytande, 5 ml (daglig dos) 1200 460 280
Eskio-3 Vegan Algae, 1 kapsel (daglig dos) 458 125 250
Matjessill-konserv, 100 g 400 1300 2000

Kokt lax, 100 g

900 200 700
Stekt panerad torsk, 100 g 500 0 200
Inlagd senapssill, 100 g 1400 200 300
Valnötter, 100 g 8500 0 0

Källa: Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas

Behöver man ta kosttillskott

Livsmedelsverket rekommenderar generellt inte omega-3-tillskott för allmänheten. De anser det är att föredra att få i sig omega-3 genom en varierad kost som inkluderar fisk 2–3 gånger i veckan, varav minst en gång fet fisk. På så sätt får man även i sig andra näringsämnen som kroppen behöver.

Omega-3 för gravida

Gravida rekommenderas äta fet fisk minst en gång i veckan, eftersom DHA och EPA är viktiga för fostrets utveckling. Gravida som inte äter fisk bör vara noga med att få i sig omega-3 via andra källor.

Kan man få i sig för mycket?

Man kan få i sig upp till 10 procent av energin från fleromättade fetter utan några kända negativa effekter. Det finns inga belägg för att man kan få för mycket omega-3 från maten, men mycket höga doser från kosttillskott kan ge biverkningar.

Behöver man ta kosttillskott

Livsmedelsverket rekommenderar generellt inte omega-3-tillskott för allmänheten. De anser det är att föredra att få i sig omega-3 genom en varierad kost som inkluderar fisk 2–3 gånger i veckan, varav minst en gång fet fisk. På så sätt får man även i sig andra näringsämnen som kroppen behöver.

Omega-3 för gravida

Gravida rekommenderas äta fet fisk minst en gång i veckan, eftersom DHA och EPA är viktiga för fostrets utveckling. Gravida som inte äter fisk bör vara noga med att få i sig omega-3 via andra källor.

Kan man få i sig för mycket?

Man kan få i sig upp till 10 procent av energin från fleromättade fetter utan några kända negativa effekter. Det finns inga belägg för att man kan få för mycket omega-3 från maten, men mycket höga doser från kosttillskott kan ge biverkningar.

Omega-9 – inte samma sak som omega-3 och -6

Omega-9 är en grupp enkelomättade fettsyror, där den vanligaste är oljesyra. Till skillnad från omega-3 och omega-6 är omega-9 inte essentiell, eftersom kroppen kan tillverka den själv. Omega-9 finns naturligt i många livsmedel, exempelvis i olivolja och rapsolja. Livsmedelsverket nämner omega-9 främst i tekniska sammanhang, som i sin näringsdatabas, men det ingår inte i deras kostråd eftersom det inte är ett livsnödvändigt fett.

Livsnödvändigt med omega-3 och omega-6

Omega-3 och omega-6 är livsnödvändiga fettsyror som vi måste få i oss via maten. En balanserad kost med fisk, vegetabiliska oljor och nötter ger tillräckligt av dessa näringsämnen. Omega-9 är inte essentiell men förekommer naturligt i många vanliga livsmedel och bidrar till en hälsosam fettbalans i kosten.

Omega-9 – inte samma sak som omega-3 och -6

Omega-9 är en grupp enkelomättade fettsyror, där den vanligaste är oljesyra. Till skillnad från omega-3 och omega-6 är omega-9 inte essentiell, eftersom kroppen kan tillverka den själv. Omega-9 finns naturligt i många livsmedel, exempelvis i olivolja och rapsolja. Livsmedelsverket nämner omega-9 främst i tekniska sammanhang, som i sin näringsdatabas, men det ingår inte i deras kostråd eftersom det inte är ett livsnödvändigt fett.

Livsnödvändigt med omega-3 och omega-6

Omega-3 och omega-6 är livsnödvändiga fettsyror som vi måste få i oss via maten. En balanserad kost med fisk, vegetabiliska oljor och nötter ger tillräckligt av dessa näringsämnen. Omega-9 är inte essentiell men förekommer naturligt i många vanliga livsmedel och bidrar till en hälsosam fettbalans i kosten.

Filter

Valda filter

Inga filter valda