Omega-3 och omega-6 är två typer av fettsyror som är livsnödvändiga för kroppen, så kallat essentiella. Det betyder att vi inte kan tillverka dem själva, utan måste få i oss dem via maten. Både omega-3 och omega-6 spelar viktiga roller i kroppen och hjälper den med allt från celluppbyggnad till reglering av blodtryck och ett stabilt immunförsvar.
Omega-3-familjen omfattar flera viktiga fettsyror:
Omega-6-familjen består huvudsakligen av:
Omega-3 och omega-6 är två typer av fettsyror som är livsnödvändiga för kroppen, så kallat essentiella. Det betyder att vi inte kan tillverka dem själva, utan måste få i oss dem via maten. Både omega-3 och omega-6 spelar viktiga roller i kroppen och hjälper den med allt från celluppbyggnad till reglering av blodtryck och ett stabilt immunförsvar.
Omega-3-familjen omfattar flera viktiga fettsyror:
Omega-6-familjen består huvudsakligen av:
Fisken som används i Eskio-3 är makrill, ansjovis och sardiner. Vår fiskolja har högt näringsinnehåll av de viktiga omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. Sammansättningen av omega-3 i våra PURE-produkter är väsentligen densamma som i färsk fisk såsom makrill och sardin. Det ger dig hälsofördelar som om du konsumerar färsk, fet fisk - men på ett lättillgängligt sätt!
Fisken som används i Eskio-3 är makrill, ansjovis och sardiner. Vår fiskolja har högt näringsinnehåll av de viktiga omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. Sammansättningen av omega-3 i våra PURE-produkter är väsentligen densamma som i färsk fisk såsom makrill och sardin. Det ger dig hälsofördelar som om du konsumerar färsk, fet fisk - men på ett lättillgängligt sätt!
Båda fettsyrorna har viktiga funktioner i kroppen. De behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler, reglera blodtryck, de bidrar till normal njurfunktion och spelar roll i immunförsvaret. Omega-3 minskar blodets levringsförmåga, enligt Livsmedelsverket. För foster och små barn är de extra viktiga för att de ska växa och utvecklas som förväntat.
Omega-3, som innehåller EPA och DHA, finns främst i fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner. Det finns även i vissa alger, valnötter, rapsolja och då även matfetter gjorda på rapsolja. Omega-6 finns i vegetabiliska oljor som raps-, majs-, solros-, soja-, nattljus- och sesamolja samt i sesamfrön.
Båda fettsyrorna har viktiga funktioner i kroppen. De behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler, reglera blodtryck, de bidrar till normal njurfunktion och spelar roll i immunförsvaret. Omega-3 minskar blodets levringsförmåga, enligt Livsmedelsverket. För foster och små barn är de extra viktiga för att de ska växa och utvecklas som förväntat.
Omega-3, som innehåller EPA och DHA, finns främst i fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner. Det finns även i vissa alger, valnötter, rapsolja och då även matfetter gjorda på rapsolja. Omega-6 finns i vegetabiliska oljor som raps-, majs-, solros-, soja-, nattljus- och sesamolja samt i sesamfrön.
Enligt Livsmedelsverket bör 5–10 procent av energiintaget komma från fleromättade fetter, varav ungefär 1 procentenhet från omega-3. Vilket kanske inte säger särskilt mycket om man inte räknar exakt vad man stoppar i sig, men det motsvarar 2,5 till 3 gram omega-3 per dag, vilket man får i sig genom en portion lax eller två matskedar rapsolja. För omega-6 anger Livsmedelsverket ingen tydlig rekommendation i procentenheter eller gram per dag.
Omega-3 och omega-6 finns ofta i samma livsmedel och samverkar ibland. Däremot är det ofta så att omega-3 dämpar vissa funktioner som omega-6 stimulerar, exempelvis vid blodets levringsförmåga och immunreaktioner. De finns ofta i samma livsmedel, men eftersom kosten oftare innehåller mer omega-6, är det viktigt att särskilt se till att få i sig tillräckligt med omega-3.
Fleromättade fettsyror är fettsyror som innehåller mer än en dubbelbindning i sina molekylkedjor. Denna kemiska struktur gör dem mer rörliga och bidrar till att de fungerar annorlunda i kroppen jämfört med mättade och enkelomättade fettsyror. Både omega-3 och omega-6 tillhör denna kategori och är avgörande för vår hälsa.
Enligt Livsmedelsverket bör 5–10 procent av energiintaget komma från fleromättade fetter, varav ungefär 1 procentenhet från omega-3. Vilket kanske inte säger särskilt mycket om man inte räknar exakt vad man stoppar i sig, men det motsvarar 2,5 till 3 gram omega-3 per dag, vilket man får i sig genom en portion lax eller två matskedar rapsolja. För omega-6 anger Livsmedelsverket ingen tydlig rekommendation i procentenheter eller gram per dag.
Omega-3 och omega-6 finns ofta i samma livsmedel och samverkar ibland. Däremot är det ofta så att omega-3 dämpar vissa funktioner som omega-6 stimulerar, exempelvis vid blodets levringsförmåga och immunreaktioner. De finns ofta i samma livsmedel, men eftersom kosten oftare innehåller mer omega-6, är det viktigt att särskilt se till att få i sig tillräckligt med omega-3.
Fleromättade fettsyror är fettsyror som innehåller mer än en dubbelbindning i sina molekylkedjor. Denna kemiska struktur gör dem mer rörliga och bidrar till att de fungerar annorlunda i kroppen jämfört med mättade och enkelomättade fettsyror. Både omega-3 och omega-6 tillhör denna kategori och är avgörande för vår hälsa.
Kosttillskott/Livsmedel | Linolensyra, omega-3 fettsyror (mg) | EPA (mg) | DHA (mg) |
Eskio-3 PURE, 3 kapslar (daglig dos) | 1050 | 480 | 300 |
Eskio-3 Kids flytande, 5 ml (daglig dos) | 1200 | 460 | 280 |
Eskio-3 Vegan Algae, 1 kapsel (daglig dos) | 458 | 125 | 250 |
Matjessill-konserv, 100 g | 400 | 1300 | 2000 |
Kokt lax, 100 g |
900 | 200 | 700 |
Stekt panerad torsk, 100 g | 500 | 0 | 200 |
Inlagd senapssill, 100 g | 1400 | 200 | 300 |
Valnötter, 100 g | 8500 | 0 | 0 |
Källa: Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas
Livsmedelsverket rekommenderar generellt inte omega-3-tillskott för allmänheten. De anser det är att föredra att få i sig omega-3 genom en varierad kost som inkluderar fisk 2–3 gånger i veckan, varav minst en gång fet fisk. På så sätt får man även i sig andra näringsämnen som kroppen behöver.
Gravida rekommenderas äta fet fisk minst en gång i veckan, eftersom DHA och EPA är viktiga för fostrets utveckling. Gravida som inte äter fisk bör vara noga med att få i sig omega-3 via andra källor.
Man kan få i sig upp till 10 procent av energin från fleromättade fetter utan några kända negativa effekter. Det finns inga belägg för att man kan få för mycket omega-3 från maten, men mycket höga doser från kosttillskott kan ge biverkningar.
Livsmedelsverket rekommenderar generellt inte omega-3-tillskott för allmänheten. De anser det är att föredra att få i sig omega-3 genom en varierad kost som inkluderar fisk 2–3 gånger i veckan, varav minst en gång fet fisk. På så sätt får man även i sig andra näringsämnen som kroppen behöver.
Gravida rekommenderas äta fet fisk minst en gång i veckan, eftersom DHA och EPA är viktiga för fostrets utveckling. Gravida som inte äter fisk bör vara noga med att få i sig omega-3 via andra källor.
Man kan få i sig upp till 10 procent av energin från fleromättade fetter utan några kända negativa effekter. Det finns inga belägg för att man kan få för mycket omega-3 från maten, men mycket höga doser från kosttillskott kan ge biverkningar.
Omega-9 är en grupp enkelomättade fettsyror, där den vanligaste är oljesyra. Till skillnad från omega-3 och omega-6 är omega-9 inte essentiell, eftersom kroppen kan tillverka den själv. Omega-9 finns naturligt i många livsmedel, exempelvis i olivolja och rapsolja. Livsmedelsverket nämner omega-9 främst i tekniska sammanhang, som i sin näringsdatabas, men det ingår inte i deras kostråd eftersom det inte är ett livsnödvändigt fett.
Omega-3 och omega-6 är livsnödvändiga fettsyror som vi måste få i oss via maten. En balanserad kost med fisk, vegetabiliska oljor och nötter ger tillräckligt av dessa näringsämnen. Omega-9 är inte essentiell men förekommer naturligt i många vanliga livsmedel och bidrar till en hälsosam fettbalans i kosten.
Omega-9 är en grupp enkelomättade fettsyror, där den vanligaste är oljesyra. Till skillnad från omega-3 och omega-6 är omega-9 inte essentiell, eftersom kroppen kan tillverka den själv. Omega-9 finns naturligt i många livsmedel, exempelvis i olivolja och rapsolja. Livsmedelsverket nämner omega-9 främst i tekniska sammanhang, som i sin näringsdatabas, men det ingår inte i deras kostråd eftersom det inte är ett livsnödvändigt fett.
Omega-3 och omega-6 är livsnödvändiga fettsyror som vi måste få i oss via maten. En balanserad kost med fisk, vegetabiliska oljor och nötter ger tillräckligt av dessa näringsämnen. Omega-9 är inte essentiell men förekommer naturligt i många vanliga livsmedel och bidrar till en hälsosam fettbalans i kosten.